Navalnyi-farcen

Den russiske demokratiforkæmper, Alexei Navalnyi er vist nok blevet forgiftet af den russiske efterretningstjeneste, FSB, men stadig uden skygge af bevis. Ikke desto mindre gentog Angela Merkel og Emanuel Macron senest den 5. februar denne udokumenterede påstand, og vores egen udenrigsminister, Jeppe Kofoed fulgte trop. Historierne om Navalnyi er guf for stand-up komikere, jo vildere jo bedre, men teorien om den forgiftede underbukseelastik tager vis prisen.

Hvis “Putin” eller Kreml eller FSB ville dræbe Navalnyi, kunne de let have gjort det, og forestillingen om, at Navalnyi var inficeret med verdens farligste nervegift, uden at det gik ud over andre, der sad ved siden af ​​ham i et fly, er en smule usansynlig.

Det hele startede med, at han fik et ildebefindende I et fly, der måtte nødlande for at han kunne få akut lægehjælp. Lægerne skønnede, at Navalny var ramt af et insulin chok, noget som han har prøvet føre. Kreml tillod ham at blive fløjet til et NATO-hospital i Tyskland for behandling. Det var ikke særlig smart, hvis de faktisk havde forsøgt at forgive ham.

Efter sin tilbagekomst til Rusland er Navalnyi nu fængslet for at have misligholdt en prøveløsladelse  fra en fængelsdom for svindel mod et datterselskab af det franske kosmetikfirma, Yves Rocher. Han må afsone resten af sin straf (minus den tid, han tilbragte i husarrest) bag tremmer. Kreml er nok blevet trætte af at blive jaget rundt i manegen.

Og hvem er Navalnyi så? Han startede med at være højreekstremist, homofob og islamofob, og gjorde sig bemærket med voldelige videoer på nettet. Hans støtte i Rusland er ikke imponerende. I vælgertilslutning ligger han fx. langt under det kommunistiske parti, der ved det seneste parlamentsvalg fik 13,6 procent af stemmerne. Måske 20.000 demonstrerede for Navalnyi i Moskva, men ud over Rusland var det ikke muligt at mønstre mere end få tusinde hist og her. For et land, der har 145 millioner mennesker, er det et lavt antal for en person, der skal forestille at være en fremtrædende repræsentant for oppositionen imod Putin.

Hele showet er dårligt designet og dårligt udført. Hvis det er det bedste, som USA kan stille med i kampen for demokrati i Rusland, kan Putin slappe helt af.