Hvorfor hører vi ikke aktivisterne i Glasgow agitere imod militarismen, den største klimasynder?

Pentagon er den største institutionelle forbruger af fossile brændstoffer i verden. Hvis Pentagon var et land, ville dens brug af brændstof alene gøre det til den 47. største emission af drivhusgasser i verden, større end hele nationer som Sverige, Norge eller Finland. Amerikanske militære emissioner kommer hovedsageligt fra brændstof til våben og udstyr samt belysning, opvarmning og afkøling af mere end 560.000 bygninger over hele verden.

Militære operationer efterlader en giftig arv i deres kølvandet. Amerikanske militærbaser forurener jorden og forurener drikkevandet. Ved Kadena Base i Okinawa har det amerikanske luftvåben lokalt forurenet jord og vand med farlige kemikalier, herunder arsen, bly, polykloreret biphenyl (PCB), asbest og dioxin. Her hjemme har EPA identificeret over 149 nuværende eller tidligere militærbaser som SuperFund-steder, fordi Pentagon-forurening har efterladt et kæmpemæssigt miljøsvineri. Det gælder fx. Thule Airbase. I henhold til en regeringsrapport fra 2017, har Pentagon allerede brugt 11,5 milliarder dollars på miljøoprydning af lukkede baser og estimerer mere end 3,4 milliarder dollars.

Krige ødelægger skrøbelige økosystemer, der er afgørende for at opretholde menneskers sundhed og balancen i klimaet. Direkte krigførelse indebærer i sagens natur ødelæggelse af miljøet gennem bombeangreb og ødelægger jorden og infrastrukturen. I Gazastriben, et område, der blev udsat for tre store israelske militære overfald mellem 2008 og 2014, iværksatte Israel bombekampagner mod rensningsrensning og kraftanlæg, hvilket efterlod 97% af Gazas ferskvand forurenet med saltvand og spildevand og derfor uegnet til konsum. I Yemen har den Saudi-ledede bombekampagne skabt en humanitær og miljømæssig katastrofe. I Irak inkluderer miljøgifte, der efterlades ved Pentagon’s ødelæggende invasion i 2003, ”depleted” uran øget risiko for medfødt hjertesygdom, rygmarvsdeformiteter, kræft, leukæmi, ganespalte og manglende eller misdannede og lammede lemmer .

Men det værste er måske de kæmpemæssige ressourcer, der bruges på krig. Tænk hvis de militære aktiviteter blev skåret ned, og verden i stedet brugte sine ressourcer på klimakampen.