Forgiftningen af Navalny: Er der en journalist til stede?

Den 20. august fik den russiske oppositionsleder, Alexei Navalny et ildebefindende på et fly på vej til Moskva. Flyet foretog en nødlanding i Omsk, hvor Navalny blev bragt til et hospital. Her blev han behandlet akut og lagt i kunstigt coma. Få dage senere blev han efter familiens ønske fløjet til et hospital i Berlin.

De russiske læger vurderede, at hans ildebefindende lignede et insulinchok, hvilket var sandsynligt, da han faktisk lider af diabetes. Derimod fandt de ingen spor af forgiftning.

Efter 11 dage fandt tyske militære toksikologer imidlertid spor af Novichock, den samme farlige nervegift, som Sergei og Yulia Skripal blev forgiftet af.

Putin blev straks udpeget som ansvarlig for mordforsøget. Der er imidlertid ikke fremlagt beviser på forgiftningen, kun mundtlige beskyldninger, men dommen er afsagt.

I går kunne man i Informations leder læse følgende: Visheden er nagende stor: ”Den russiske oppositions vigtigste figur, Aleksej Navalnyj, ligger i Berlin, forgiftet med nervegiften Novichok. Sandsynligheden for, at Kreml har en finger med i spillet, er altså meget stor. Dermed er Navalnyj for alvor blevet til en test af Vestens værdier og væsen. Og om vi endegyldigt må tage afsked med troen på Rusland som strategisk partner”.

Men hvorfor skulle Putin forgifte en politisk modstander? Navalny har ekstremistiske synspunkter i samme kategori som Rasmus Paludan. Han har lagt videoer ud på nettet, der viser hvordan han slår tjetjenere ihjel som kakerlakker. Hans opbakning på ca 5 procent er ikke nogen alvorlig trussel mod Putin. Han er faktisk en gave, ikke mindst fordi han åbenbart har stor opbakning her i Vesten.

Og hvis Putin endelig ønskede at myrde Navalny hvorfor så gøre det på denne tumpede facon. Og hvorfor sende ham ud af landet?

Meget kan man sige om Putin, men han er i hvert fald ikke dum. Denne historie stinker langt væk, men det skulle en rigtig journalist vel kunne tage under kærlig behandling. Er der en journalist til stede?