Den aggressive Putin

Julie Hassing Nielsen, europapolitisk chefanalytiker i tænketanken Kraka, har netop begået en klumme i Ugebrevet A4 under overskriften ”Er vi rustet til Putins magtspil?”

I hendes optik er Putin en farlig mand. Med sin indblanding i det østlige Ukraine og med Ruslands indtagelse af Krim-halvøen i 2014 har han vist, at vi ”i dag står over for et aggressivt og delvist autoritært Rusland, som ser det ekspanderende EU som en magtpolitisk trussel.

Ikke et ord om, hvordan det er kommet så vidt. Ikke så meget som en overvejelse om, Vestens andel i misæren. Vestens og NATO’s løftebrud over for Sovjetunionen efter murens fald, hvor Gorbatjov accepterede et genforenet Tyskland på betingelse af at NATO ikke flyttede sig så meget som en tomme mød øst.

Det er mildt sagt gået anderledes, og det seneste eksempel på Vestens aggressive fremfærd var kuppet i Ukraine og truslen mod den russiske flådebase på Krim.

Nu udstationeres tunge våben, og måske endda amerikanske jagerbombere tæt på Ruslands grænser. Det er livsfarligt. Rusland er stadig en atommagt, og spørgsmålet er hvor længe Putin vil acceptere denne optrapning.

Det skræmmende er, at hele det politiske og mediemæssige establishment i Danmark er enige med Julie Hassing. Med dens slags chefanalytikere er vejen banet for fortsat eskalering af konflikten.