When will they ever learn?

1400 mennesker har mistet livet de seneste par uger på flugt fra fattigdom og forfølgelse i Afrika. Vi hører ikke så meget om årsager og vores eget ansvar for ulykkerne. Men Yahya Hassan har som en af de få fået adgang til de store medier med et provokerende bud på, hvor ansvaret skal placeres.

”Vi er en krigsførende nation, Vi er en del af terrorapparet vi er en del af NATO, Vi er en brigade i den amerikanske hær.Vi foretager os ting ude i den vide verden. Vi myrder folk, vi besætter deres lande. Vi laver ting, der ikke er i orden.”

For godt og vel 25 år siden, 29 november 1989 faldt Muren i Berlin. Det blev starten på en ny verdensorden og afslutningen på Den kolde Krig. Nu skulle vi høste fredsdividenden. Tænk hvad vi kunne udrette uden at skulle holde et kæmpe militærapparat kørende.

Det gik anderledes. Dengang var der stort set ingen flygtninge. Siden er det lykkedes USA og en række ”villige” lande at skabe kaos i Afghanistan, Irak, Libyen, Mali, Syrien, Yemen, osv. Og fremvæksten af afskyelige terrororganisationer som IS.

Ifølge Amnesty International har konflikterne i Afrika og Mellemøsten resulteret i den største flygtningekatastrofe siden Anden Verdenskrig, hvor nu mere end 57 millioner mennesker er blevet tvunget på flugt!

Og Danmkark har været medskyldig, præcis som Yahya Hassan formulerede det.

20.okt 2011 kunne man i Politiken læser følgende: Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) spår, at kampene i Libyen snart ophører, efter at landets mangeårige leder, oberst Moamar Gaddafi meldes dræbt. »Et mørkt kapitel i Libyens historie er slut. Jeg glæder mig over nyheden om, at Gaddafis fødeby, Sirte, nu erklæres befriet for Gadaffi-tro styrker«, siger Villy Søvndal og fortsætter: »Dermed vil de få resterende kampe i mindre byer forhåbentlig snart også ophøre. Og Libyen vil være parat til at tage et vigtigt skridt mod frihed og demokrati«.

Og den amerikanskes udenrigsminister (og måske kommende præsident) Hillary Clinton udtalte efter mordet på Gadaffi: ”We came, we saw – he died”.

When will they ever learn?