USA imperialismen lever endnu

Dagens flygtningekrise har vækket mange danskere af deres politiske dvale. De går ikke af vejen for at begå civil ulydighed og hjælper flygtninge med risiko for at blive retsforfulgt. Flygtningekrisen er blevet et moralsk dilemma, der har polariseret den danske debat. De, der hjælper flygtninge, er de gode. De, der helst ville nægte flygtninge adgang til Danmark er de onde.

For 50 år siden da Vietnamkrigen rasede, vågnede danskerne også op og trådte i karakter. Det politiske establishment blev rystet af demonstrationer og råbet ned med USA imperialismen. Det råb kunne høres over hele kloden. Ikke så meget snak om at det var synd for vietnameserne. Der var en klar årsag til problemet, og et sted, man kunne rette sin vrede imod.

I dag er der ikke noget sted at rette vreden imod, der tales ikke meget om eventuelle årsager til krisen, og især ikke meget om Danmarks eget ansvar. Men det er lige så enkelt som det var for 50 år siden. Årsagen til flygtningekrisen skal søges i noget så gammeldags og glemt som USA imperialismen.