Moon-Putin planen – en vej til fred?

Googler man ”Moon-Putin planen” skal man kigge langt for at finde danske referencer. De danske mainstream medier er tavse – og man kan spørge sig selv om de er dårligt informerede, eller der er tale om en bevidst fortielse. Det ligner det sædvanlige mønster: nyheder, der ikke passer ind i den etablerede diskurs, forbigås i tavshed.

Planen kortslutter den sædvanlige skrækpropaganda om Nordkorea og den vanvittige bombemand, Kim Jong-Un. Den blev lanceret på et møde mellem Ruslands præsident Putin og Sydkoreas præsident Moon i september i Vladivostok.

Planen beskriver ni ”samarbejdsbroer”, der skal forbinde Sydkorea med Rusland via Nordkorea
Gas, elektricitet, en nordlig skibsrute, skibsbygning, jobs, landbrug og fiskeri. Sibiriske olie og gasledninger kan forlænges til Korea, både Nord og Syd samt Japan. Begge ”Koreaer” kunne forbindes med det store jernbane-netværk, Kina har iværksat under navnet Belt and Road Initiative – BRI. Højhastighedstog kan via Den transsibiriske Jernbane forbinde den koreanske halvø med Den Eurasiske Økonomiske Union, EEU.

Det forventes, at Nordkorea vil acceptere sikkerhedsgarantier fra ”De fem”: Kina, Sydkorea, Rusland, USA og Japan, og afstå fra at teste kernevåben og missiler. Fryse det eksisterende program og til gengæld opnå en normalisering af forholdet til nabostaterne, herunder ophævelse af sanktionerne.

Denne plan burde kunne imødekomme alle involverede parters interesser, inklusive USA.

I stedet for militær optrapning bygger den på samhandel og kommunikation – et plussumspil til fordel for alle parter.

Ref:

North Korea: The Deafening Silence around the Moon-Putin Plan