Hvad betyder det amerikanske præsidentvalg for USA og resten af verden?

Vi er i de seneste mange dage blevet udsat for en endeløs række af ligegyldige breaking news om det amerikanske præsidentvalg, men hvilken betydning vil det få for USA og resten af verden?

USA vil fortsat hæve sig over international lov, blande sig i andre landes indre anliggender, udnytte dollarens særstatus som reservevaluta , og ensidigt bruge krig og vold til at nå sine mål, hvis det skønnes nødvendigt.

Alle amerikanske præsidenter i det seneste århundrede har brugt alle de ovennævnte fremgangsmåder. Der er ingen grund til at antage, at et nyt ansigt vil ændre på, at det er den samme ”corporate power”, der i sidste ende bestemmer.

Ethvert håb om, at forholdet mellem USA og Rusland vil bedres bliver ikke indfriet. I stedet for at indfri valgløftet om mere afslappet forhold til Rusland underminerede Donald Trump våbenkontrolaftaler og angreb Ruslands salg af energi til Europa gennem Nordstream-ledningen. Og Biden har lovet en endnu mere antagonistisk holdning til Rusland. USA’s forsøg på at slå en kile ind mellem Rusland og EU lykkedes over al forventning, og det bliver ikke bedre under Biden. Det har allerede kostet Europa dyrt.

Det amerikanske to-partisystem har ladt store befolkningsgrupper i stikken, især størstedelen af arbejderklassen. Splittelsen i det amerikanske samfund betyder, at ”vinderen” af valget ikke har det nødvendige mandat. Husk i øvrigt, at selv med denne rekordstore valgdeltagelse har kun godt og 60 % af amerikanerne stemt.

En fælles fjende kan muligvis samle befolkningen, så hvem står for tur næste gang USA går i krig?

Det amerikanske statsskib har været på kollisionskurs i årtier. At udskifte kaptajnen kommer ikke til at få den store betydning for kursen, der sættes af Big Business, Wall Street og det militærindustrielle kompleks.

Verden har imidlertid ændret sig dramatisk siden de gode gamle dage, da USA var en supermagt. Nye magtcentre er opstået. Rusland og Kina arbejder stadig tættere sammen i et strategisk økonomisk partnerskab, mens USA får lov til at stege i sit eget fedt.

Verden skulle måske bruge lidt mindre tid på at kigge på det amerikanske show og i stedet gå i gang med at bygge en alternativ virkelig verden

Denne tekst er en oversættelse og lettere redigering af lederen i Strategic Culture  den 6. november.
Læs originalen her:
https://www.strategic-culture.org/news/2020/11/06/american-election-is-not-a-reset-for-better-global-relations/