Er vi rustet til en kommende krise?

Verdens aktiemarkeder styrtdykker, men bare rolig, forsikrer danske bankøkonomer. USA vil redde os. Se på de amerikanske beskæftigelsestal. Der er fremgang i antal af jobs, og det vil give øget forbrug i USA og dermed eksportindtægter til Danmark.

I samme åndedræt fremføres det, at årsagen til krisen er de lave oliepriser og krise i Rusland og Kina.

Det er det værste sludder. Sandheden er, at USA er på randen af kollaps, mens Rusland og Kina nok skal klare sig.

Den russiske statsgæld beløber sig til 9,4 procent af BNP og Kina er verdens største kreditor, som USA skylder en forfærdelig masse penge. Og USA? Ja Det ser skidt ud: Med en statsgæld på 96,1 procent af BNP er USA er et af verdens mest forgældede lande kun overgået af Europas syge lande, Grækenland, Italien, Portugal, Spanien og Irland. (KIlde: Verdensbanken)

Indtil nu har USA kunne leve højt på dollarens position som reservevaluta. Næsten hele verdens handel har foregået i USD. Det har betydet, at alle lande var nødt til at have passende dollarbeholdning for at kunne handle fx olie. Det har givet USA en næsten endeløs kredit, som er blevet brugt til at finansiere den lange række af krige, der har bragt verden på randen af kaos.

Men nu er det slut. Rusland, Kina, Iran og resten af BRICS-landene er begyndt at handle i andre valutater, fx Euro, russiske Rubler og kinesiske Yuan. Dermed smuldrer den amerikanske dollars enerådende position som reservevaluta, og hvad det vil få af konsekvenser, burde forurolige en del bankøkonomer.

Og hvorfor kommer opsvinget ikke? Nu har bankerne jo fået tilført en masse kontanter takket være centralbankernes lave renter. Jo det er fordi de penge, som især den amerikanse centralbank har pumpet ud, er blevet brugt af de store selskaber til opkøb af egne aktier, for at pumpe deres aktiekurser op. Med udsigten til, at den amerikanske centralbank vil hæve renten, forsvinder den fidus, og så daler kursen -logik for burhøns. De høje kurser, vi har set i de seneste år, er fup.

Og beskæftigelsestallene? De er katastrofale. Stigning i lavt betalte servicejobs, De ”rigtige” jobs er forlængst blevet udflaget til lavtlønslande.

Det, vi skal ruste os til, er et sammenbrud. Det kan komme pludseligt eller snigende, men et opsving kan vi kigge vejviseren efter.

Hvordan kan vi forberede os på den situation? Det er på høje tid, vi begynder at tænke kreativt. Både når det drejer sig om vores personlige strategier og på samfundsplan.