Gaza: Man skal ikke tro på alt der står i aviserne…

Hamas har overtrådt krigens love med deres angreb på Israel den 7. oktober. Ikke desto mindre er det måske på sin plads at nuancere mediedækningen en smule. Læs denne artikel og dan dig din egen mening.

Hamas grusomheder

Terrorister fra Hamas overskred Gaza-grænsen og invaderede Israel i en morderisk hærgen. De halshuggede omkring 40 babyer på en kibbutz. Dens soldater voldtager jødiske kvinder. De dræbte 260 unge mennesker ved en koncert, og der er flere grusomheder i vente.

Disse rædselshistorier har domineret forsiderne af aviser i USA og Europa. Mainstreammedierne bragt de samme historier, endda med nøjagtig de samme ord. De samme rapporter er blevet samlet op og forstærket af sociale medier.

Dette er krigspropaganda designet til at forvirre, blødgøre eller vinde over den offentlige mening. Den er udformet for at retfærdiggøre den vestligt støttede israelske regerings massive bombardement af Gaza, angiveligt for at “ødelægge Hamas” ved dens base, men i virkeligheden for at dræbe, lemlæste og udsulte de to millioner palæstinensiske civile. Som den israelske forsvarsminister Yoav Gallant sagde , er målet for den israelske offensiv “elimineringen” af Gaza. Omkring 1.000 palæstinensiske børn er blevet dræbt af denne bombning til dato.

Ingen halshuggede babyer
The Electronic Intifada og Mondoweiss online nyhedstjenester, har sporet historien om palæstinensiske krigere, der halshugger 40 babyer i Kfar Aza Kibbutz til en artikel og video af Bel Trew, reporter for den britiske avis The Independent. Trew, der var i Kfar Aza den 10. oktober, skrev en artikel , der citerede den israelske hærs major David Ben Zion, hvori han hævdede, at kvinder og børn i det område blev halshugget, og at “da Hamas kom her, skar de hovedet af kvinder, de skar hovederne af børn.”

Hun satte ikke spørgsmålstegn ved, om reservisten Ben Zion var en troværdig kilde. Han er faktisk leder af den ærkeracistiske bosætterbevægelse på Vestbredden og har opfordret bosættere til at udslette den palæstinensiske landsby Harawa, som blev angrebet og brændt flere gange.

Men hun skrev: “The Independent så ikke beviser for hans påstande,” og siger i videoen, der ledsager hendes artikel, at de kroppe, hun så liggende omkring Kfar Aza, var “de døde kroppe af militante soldater.” The Independent fordrejede og sensationaliserede imidlertid disse resultater i sin overskrift til denne artikel. To dage senere indrømmede det israelske militær, at det ikke kunne bekræfte historier om halshugning. Men mainstreampressen rundt om i verden var allerede i gang med den famøse overskrift fra Independent.

Påstande om voldtægt “ubegrundede”
Udbredte mediebeskyldninger om voldtægt udført af palæstinensiske modstandsfolk blev udtalt som kendsgerning af den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og gentaget af blandt andre præsident Joe Biden og senator Ted Cruz . Disse har også vist sig at være opspind. Los Angeles Times trak den 9. oktober tidligere udtalelser om voldtægt tilbage som ” ubegrundede”.

Massemord på en rave?
En anden historie, der har gået verden rundt, er at palæstinensiske krigere bevidst massakrerede 260 eller flere jødiske unge på Tribe of Nova-festivalen, en rave, der fandt sted tre miles (5 km) fra Gaza-grænsen, da de palæstinensiske krigere begyndte deres overraskelsesoffensiv.

I krig bliver civile dræbt. Der er dog al mulig grund til at være meget skeptisk over for de medierapporter, der hævder at fremlægge “bevis” for, at “Hamas menneskedyr” mejede hundredvis af uskyldige jødiske unge ned i en “grufuld massakre.”

Som med Independents historie om babyhalshugning, overdrives de voldsomme medieoverskrifter og videoer, der hævder at vise en “massakre”. En gennemgang af de videoer, der oftest cirkuleres, viser ikke et massedrab eller en ophobning af hundredvis af lig.

For eksempel lyder overskriften på en New York Post- onlineartikel: Skræmmende billeder afslører Hamas-massakren ved rave, hvor israelske betjente fungerede som menneskelige skjolde for at beskytte civile. Alligevel viser videoen, som The Post hævder, viser en massakre, folk danser, derefter løber og ser ud til at være bange. Et foto i samme artikel i the Post bærer billedteksten: “Israelske soldater beskytter civile med deres kroppe.” Det er faktisk et foto af uniformerede snigskytter på en tagterrasse og er et stockbillede krediteret til AFP via Getty Images.

Rave-overlevende siger, at israelske soldater dræber civile i krydsild. I mellemtiden er der en øjenvidneberetning om, at i mindst ét tilfælde dræbte israelske soldater deres egne civile i krydsild. Yasmin Porat, en overlevende fra Nova rave, interviewet i radioprogrammet Haboker Hazeh, sagde, at israelske styrker skød vilkårligt mod palæstinensiske krigere og de israelere, de holdt fanget. “De eliminerede alle, inklusive gidslerne … Der var meget, meget kraftig krydsild,” sagde hun, og endda tankbeskydning.

(min tilføjelse: Hvorfor var det israelske militær så massivt tilstede? Forklaringen er, at Gaza er omsluttet af en ring af kibbutzer, der også fungerer som militærforlægninger.)

Kun en uafhængig undersøgelse kan virkelig fastslå, hvad der skete ved rave-koncerten.

Læs originalartiklen her: https://www.liberationnews.org/wp-content/uploads/2023/10/Screenshot-2023-10-16-at-9.00.35-PM.png