Myter om krigen i Syrien

Lad os lige udrydde et par af de værste misforståelser omkring krigen i Syrien:

1: Borgerkrig.
Krigen er IKKE en borgerkrig, det er en udenlandsk aggression i strid med international lov ført af stedfortrædere og betale lejesoldater.

2: Ruslands indtræden i krigen
-er ikke ulovlig. Rusland opererer efter invitation fra den syriske regering. I modsætning til USA, Storbritannien og Frankrig plus de arabiske diktaturer, der med deres væbnede agression og indblanding i Syriens indre anliggender har handler i strid med international lov, og derfor burde stilles for en krigsforbryderdomstol.

3: Moderate oprørere
Findes ikke i praksis. Der er ganske vist grupper, fx FSA – den frie syriske hær, men denne hær samarbejder med islamister af værste skuffe. De udveksler våben og forsyninger og deltager side om side i militære operationer. Så det er umuligt at se forskel på dem og de andre grupper ”on the ground”.

4: USA bekæmper ISIS/Daesh
Forkert. Hvorfor mon der først begyndte at ske noget, da Rusland blandede sig? På få måneder er det lykkedes at sætte en stopper for IS/Daesh og de forskellige udgaver af al Qaeda, og befrielsen af Aleppo er det seneste gode eksempel.

5: Assad – Mellemøstens mest brutale diktator
Er noget vrøvl. Assad er præsident i en lovlig regering. Han er ikke valgt på den måde, vi ville foretrække, men at kalde ham en af de værste diktatorer i Mellemøsten, er vrøvl. Det tjener ikke noget formål at opstille en top-ti liste over brutale diktatorer. Hvis man skulle det, ville Qatar og Saudi Arabien få en topplacering på listen.

6: Assad must go
Syrien har stadig en fungerende regering og centraladministration, hær osv. Hvis det virkelig skulle lykkes USA og det grimme sammenrend af arabiske despoter at vælte Assad, ville vi opleve en gentagelse af Libyen, et kaos og en sværm af islamister spredt ud over hele Mellemløsten, Ruslan og Europa. Hvis demokrati er så godt, hvorfor så ikke lade syrerne selv bestemme gennem valg under international overvågning.

7: Assad har blod på hænderne, og krigen har indtil nu kostet 470.000 mennesker livet!
Det kan ikke tørres af på Assad. Alle borgerkrige er blodige, skylden for de uhyggelige tabstal må deles. Hvis man endelig skulle lægge skylden på nogen, måtte det da være dem, der med våben i hånd kørte det hele af sporet.

8: Det er en religiøs konflikt mellem på den ene side, alawitter og shiitter og på den anden side sunnier.
Det er vrøvl. Langt størstedelen af Assads soldater er sunnier. Hvis de virkelig var så sure på allawitterne og shiitterne, havde de nok vendt deres våben imod dem.