Giftsagen i Salisbury – en ægte krimi.

Mordforsøget på den russisk/britiske dobbeltagent, Skripal udvikler sig efterhånden til at blive en perfekt krimi, hvor vi har en forbrydelse. Gerningsmanden identificeres hurtigt, men en årvågen efterforsker tvivler på, at politiet har fat i den rigtige gerningsmand.

Plottet ender med, at den rigtige gerningsmand findes, men først efter at den årvågne politimand har måttet kæmpe en hård kamp mod sin ledelse før hans efterforskning endelig bærer frugt.

I Salisbury har vi to ofre, dobbeltagenten Sergei Skripal og hans datter. Forbløffende hurtigt udpeges Rusland (Putin) som ansvarlig for forbrydelsen, og uden en egentlig rettergang med bevisførelse og forsvar fældes dommen, hvorefter den eksekveres!

Nu viser det sig, at påstanden om, at det anvendte giftstofs oprindelse ikke kan verificeres. Eksperter fra det britiske laboratorium for kemiske våben i Porton Down udtaler, at det kemiske stof er af en type, der muligvis udviklet af Rusland, men nægter at udtale sig om hvor stoffet I øvrigt kommer fra eller hvem, der har produceret det.

Det viser sig, at stoffet af forskningsmæssige grunde blev produceret i 2016 af Iran i samarbejde med Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Det kan altså fremstilles af andre end russerne.

Dertil kommer, at det laboratorium, der oprindelig arbejdede på udvikling af stoffet – under navnet Novichoks, lå i Usbekistan, og at netop dette laboratorium efter Sovjetunionens opløsning med hjælp af USA blev lukket og tømt for lagre af kemiske våben.

Alligevel hævder den britiske regering at kunne identificere et stof, som topeksperter fra det biologiske våbenforskningscenter i Porton Down aldrig har set før og ydermere var usikre på eksistensen af.

En prøve af dette stof skal ifølge en traktat om kemisk krigsførelse, som Storbritannien har tilsluttet sig udleveres til OPCW for nærmere analyse. Rusland, der er anklaget for at have begået denne uhyrlige handling har også bedt om en prøve, så de kan medvirke i opklaringen af forbrydelsen. Det har den britiske regering imidlertid nægtet. Hvorfor?

Bevisets stilling er altså usikker, men dertil kommer motivet for forbrydelsen og de mulige alternativer gerningsmænd. Skripal var dobbeltagent, og havde formentlig fjender i begge lejre, folk, som han havde forrådt. Det kan strengt taget også være briterne, der står bag – eller amerikanerne for den sags skyld. De havde måske allerede taget det famøse stof i forvaring, da de lukkede anlægget, hvor det måske blev produceret.

Hvis russerne ville af med Skripal, hvorfor ventede de så i så mange år, før de forsøgte at myrde ham. Han var jo dømt og afsonede en fængselsdom i Rusland. Det ville have været let at slippe af med ham der i al ubemærkethed. Og hvorfor vælge et stof, der måske var udviklet af Rusland og dermed kaste en mistanke på sig selv?

Et stof som Novichoks er dræbende på få sekunder blot ved hudkontakt. Hvorfor døde Skripal, hans datter og den ligeledes forgiftede politimand ikke øjeblikkeligt?

I 2003 gik USA, Storbritannien og Danmark i krig mod Irak efter en ophedet offentlig debat om Saddams masseødelæggelsesvåben. Historien om hans masseødelæggelsesvåben viste sig senere at være en “false flag” operation, der blev brugt som påskud til at invadere Irak Det samme kan sagtens ske i denne sag. Problemet er bare, at der denne gang står meget mere på spil, end en lokal krig i Mellemøsten.
Der er mange spørgsmål, som en rigtig krimiforfatter ville stille.