USA’s rolle i Venezuela – ifølge udenrigsminister Mike Pompeo


USA’s udenrigsminister Pompeo har ifølge Washington Post i et lukket møde indrømmet, at der ikke findes en oppositionsbevægelse af betydning imod præsident Nicolas Maduro i Venezuela. Denne klodsede indrømmelse faldt i et lukket møde, hvorfra Washington Post fik adgang til et lydoptagelse. Pompeo var uvidende om, at hans udtalelser blev optaget, og er derfor en stærk udlevering af USA’s virkelige hensigter og spin omkring Venezuela.

Han indrømmede åbent, at USA’s bestræbelser på at organisere en opposition er gået helt galt og at den selvproklamerede Juan Guaido ikke har nogen folkelig støtte i Venezuela. Guaido udråbte sig selv til præsident i januar i år og blev straks anerkendt af USA og dets allierede som Venezuelas legitime præsident, heriblandt Danmark, men et stort flertal af FN’s medlemsstater inklusive Rusland og Kina støttede fortsat Maduro som demokratisk valgt præsident i Venazuela. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har gentagne gange anklaget USA for ulovlig indblanding i Venezuelas interne anliggender og har advaret om at dette ville føre til en katastrofe.

I den famøse båndoptagelse indrømmede Pompeo også, at USA længe før Maduro blev genvalgt forsøgte at stable en opposition på benene: “We were trying to support various religious… institutions to get the opposition to come together… since the day I became CIA director, this was something that was at the center of what President Trump was trying to do”

Pompeo blev udnævnt til chef for CIA i januar 2017 og derefter til udenrigsminister i april 2018.

Det har længe været antaget, at Washington har forsøgt at skabe politisk uro i Venezuela i mere end 20 år i et forsøg på at fjerne tidligere præsident Hugo Chavez og derefter hans efterfølger, Maduro. Pompeos bemærkninger bekræfter, at Guaido er en amerikansk opfindelse og langt fra noget, der bare ligner en ægte oppositionsleder.

Trump-administrationens påstande om at præsident Maduro ikke har legitim autoritet er grundløs. Maduro blev genvalgt med næsten 68 procent af stemmerne i maj 2018 i en fri og fair valgproces. Det militærkup, der blev forsøgt iværksat 30. april fusede ynkeligt ud på trods af mediernes, månedlange højlydte opfordring til oprør.

De økonomiske sanktioner, som er blevet påtvunget Venezuela med et formål at fremme en demokratisk udvikling i landet, savner enhver begrundelse. De lidelser og afsavn, som befolkningen er blevet påtvunget af sanktionspolitikken, gør USA skyldig i kriminel aggression mod et andet land.

De lande, der har støttet USA i denne sag burde skamme sig – det gælder også Danmark. De er medskyldige i brud på FN pagtens vigtigste princip.

Kilde:
https://www.telesurenglish.net/news/US-Tape-Exposes-Pompeos-Real-Opinion-on-Venezuelan-Opposition-They-Plot-for-Themselves-20190605-0025.html