USA’ kupforsøg i Venezuela

Flere hundrede tusinde venezuelanere støtter Maduro’s kamp med USA’s kupplaner.

Danske medier giver en noget mangelfuld fremstilling af kupforsøget i Venezuela. Vi hører om Maduros afvisning af “nødhjælp”, men ikke et ord om hvad USA’s sanktioner har betydet for den udbredte nød i Venezuela.

Vi hører om de lande (USA’s venner), der støtter den selvudnævnte præsident, Guaido, men ikke meget om den udbredte støtte , som Maduro har fået fra resten af verden.

Der lader ikke til at være den store bekymring for, at vi nu igen støtter ulovlig indblanding et et andet suverænt lands indre anliggender, selvom det er i  strid med folkeretten.  Dermed er vi godt i gang med at gentage de fejl, der blev begået i Kosovo og Irak. Også dengang var en følgagtig presse medvirkende til en passiv offentlig opinion. Det var ikke kun politikernes ansvar, at det gik så galt.

Tidslinie

FN nægter at anerkende oppositionslederen Juan Guaido’s selvudnævnelse som præsident og anbefaler dialog med Maduro.
FN’s generalsekretær Antonio Guterres anerkendte fredag den lovlige Venezuelanske repræsentation, ledet af udenrigsminister Jorge Arreaza, og afviste Juan Guaido, der i strid med Den venezuelanske forfatning udnævnte sig selv til præsident

Italien afviser Guaido med henvisning til at Venezuela er en suveræn stat.
Torsdag afviste Italien EU-parlamentets støtte til Guaido: Udenrigsminister Manlio Di Stefano udtalte, at Italien ikke anerkender den selvudnævnte præsident Juan Guaido som præsident i Venezuela. Han understregede, at Italien er imod, at en gruppe lande kan beslutte interne forhold i en anden suveræn stat. Han sagde at ”den samme fejl blev begået i Libyen, og at dette i dag står klart for alle. Vi må forhindre, at det samme sker i Venezuela. Med sin anbefaling til EU’s medlemslande om at anerkende Guaido som Venezuelas legitime præsident overtræder EU-parlamentet Folkeretten og støtter et af USA iværksat kupforsøg.

USA afviser Uruguay’s og Mexico’s tilbud om dialog
Onsdag annoncerede Regeringerne i Mexico og Uruguay en international konference,i Montevideo den 7 februar. Ifølge en fælles erklæring fra de to lande er målet med konferencen at etablere en dialog, der kan medvirke til fred og stabilitet i Venezuela. Begge regeringer lægger vægt på ikke at blande sig i et suverænt lands indre forhold og har derfor besluttet at faicilitere end inkluderende dialog i Venezuela. Mere end 10 lande og internationale organisationer har allerede tilmeldt sig.

Ifølge en rapport offentliggjort af det spanske dagblad, El Pais fredag har Spanien været udsat for en stærkt pres fra USA om at bakke op om USA’s politik. Afrapporten fremgår det også, at den spanske regering er dybt splittet i sagen

Presset på Venezuelas økonom
Præsident Trumps sikkerhedspolitiske rådgiver, John Bolton erklærede, at USA’s sanktioner ville medføre et værditab for Venezuela’s olieindustri på 7 mia USD plus 11 mia USD i tabte eksportindtægter i 2019. Som følge af de nye og skrappere sanktioner forventes Venezuelas økonomi at skrumpe med 15 procent oveni den hidtil forudsete nedgang på 11 procent.

USA’s vicepræsident, MikePence afviser forhandlinger og kræver handling for at tvinge Maduro til at træde tilbage. Alle muligheder er i spil, truede han.

Guaido’s fremtidsvision.

Guaido har på det seneste ikke formået at mobilisere de store menneskemængder, som beskrevet i dansk presse. Hans plan for et fremtidigt Venezuela omfatter afvikling af statslig regulering, lån fra multinationale selskaber og organisationer som IMF og ret til at overtage kontrol med offentlige selskaber og olieprojekter.

Britisk støtte til Maduro
Vi hører ikke mget til den europæiske venstrefløj, men 16 højt rangerede britiske embedsmænd samt 24 faglige og politiske ledere, 6 forskere samt en række journalister, forfattere og skuespillere støtter Venezuelas ret til suverænt at træffe egne beslutninger. Labourlederen Jeremy Corbyn har udtrykt sin mistillid til Guaido og i stedet støttet Mexicos præsident, Obrador og har kritiseret den britiske udenrigsminister, Jeremy Hun’s krav om skrappere sanktioner.

Kilde:
https://countercurrents.org/2019/02/02/imperialist-intervention-in-venezuela-update-3/