Præsident Obama truer Venezuela.

Venezuela udgør en trussel mod USA’s nationale sikkerhed. Det erklærede præsident Obama mandag 9. marts og det er foruroligende, fordi Obama anvendte præcis samme sprogbrug mod Syrien som start på borgerkrigen, der nu har kostet umådelige lidelser og skabt endeløse flygtningestrømme.

Det er ikke første gang, at Venezuela er i USA’s søgelys. Siden Hugo Chavez i 1999 blev valgt som præsident har USA arbejdet målbevidst på et ”regime change”. Indtil nu har Venezuelas regering takket være massiv opbakning fra befolkningen været i stand til at modstå presset, men hvor længe kan det fortsætte?

USA benytter alle midler både hemmelige og mere åbne, fx via organisationen ”National Endowment for Democracy”. Denne organisation er yderst aktiv mange steder i verden, fx i Mellemøsten, Libyen, og ikke mindst i Ukraine. Højreorienterede kredse i Venezuela bidrager med forsøg på at underminere Venezuelas valuta, forstyrrelser af dagligvarehandelen med hamstring til følge, og med optøjer og chikane. Senest har den af USA iscenesatte sænkning af olieprisen ramt Venezuela hårdt.

USA iværksatte et kup i 2002. Det blev afværget takket være massiv folkelig søttte til Hugo Chavez, og siden da har Veneauela gennemført en række valg, der alle er blevet godkendt af internationale opservatører. Den højreorienterede oppositsion har derfor ikke en chance i en normal demokratisk proces og satser på et USA-støttet kup.

Nu  har præsident Maduro fængslet en række af de mest fremtrædende kupmagere, hvilket har resulteret i hykleriske klager fra Obama over krænkelser af menneskerettigheder. Maduro benytter præcis den samme slags lovgivning som USA selv benytter overfor oppositionelle personer og bevægeser. På baggrund af USA’s krænkelser af menneskerettigheder fx. i Columbia og Mexico og Honduras, hvor USA i 2009 iværksatte et militærkup virker disse anklager patetiske.

USA har efterhånden kun en lille håndfuld venner tilbage i et Latinamerika, der er træt af den amerikanske hæl på nakken. CELAC, the Community of Latin American and Caribbean States, som omfatter alle stater i den vestlige hemisfære undtagen US og Canada, har advaret Washington om at standse indblandingen i Venesuelas interne forhold. Så hvis Obama tror, at han kan slippe afsted med en såkaldt ”humanitær intervention” a la Libyen i Venesuela, vil han få et helt kontinent imod sig.

Sådan destabiliserer man et land
I 1983 etablerede Reagan administrationen NED, (National Endowment for Democracy), der fik til opgave at ”fremme demokrati” dvs. destabilisere uønskede regimer i andre lande. Dermed overtog NED en del af  CIAs opgaver i form af hemmelige operationer med det formål at støtte proamerikanske regeringer og bevægelser i andre lande.

Fra 1975-78 iværksatte USA det berygtede Operation Condor, der bestod i  militærhælp og teknisk bistand til højreorienterede diktaturer i Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay, Uruguay, Colombia, Peru, Venezuela and Ecuador. Formålet var at fange og dræbe politiske modstandere. Det anslås, at disse operationer resulterede i mellem 60.000 og 80.000 dræbte.

Det gav USA en del dårlig presse. I 1986 udtalte NED’s præsident, Carl Gershman til New York Times, at ”det ville være ødelæggende for demokratiske grupper rundt omkring i verden, hvis det blev kendt, at de var støttet af CIA”. Derfor blev NED etableret og i dag støtter NED mere end 1.000 NGO projekter i mere end 90 lande. Og formålet er iflg. professor Michel Chossudovsky, at skabe modstand mod regeringer, som USA ikke kan lide.

Men NED arbejder ikke alene. NED og USAID har tætte forbindler til det amerikanske udenrigsministerium og arbejder tæt sammen med andre organisationer. USAID blev etableret af præsident Kennedy i 1961 og råder over et større budget end NED. Formålet er at fremme amerikanske interesser og skabe markeder og handelspartnere for USA.

I 2013 mødtesUSAID’s regionale chef, Mark Feierstein  med Venezuelanske oppositionspolitikere, som Maria Corina Machado, Julio Borges and Ramon Guillermo Avelado for at udarejde en plan for underminering af den venezuelanske regering. Machado var en af kupmagerne i 2002, som forsøgte at afsætte den lovligt valgte regering, og hun var aktiv i en voldskampagne, der sidste år kostede 43 mennesker livet.

Bolivia og Ecuador er også i sigtekornet.  Disse lande oplever de samme forsøg på at destabilisere økonomien og skabe uro og opposition til de lovligt valgte regeringer. Og nu har Obama så erklæret, at Venezuela udgør en trussel om USA’s sikkerhed. Mon ikke det snarere er omvent, at USA udgør en trussel mod Venezuela?

Den Obama, der fik Nobels Fredspris på forventet efterbevillig har kvitteret ved at USA nu fører krig på tre kontinenter og måske snart går i gang på det fjerne.

Ebbe Lauridsen

KIlder:

http://www.telesurtv.net/english/analysis/How-the-US-Funds-Dissent-against-Latin-American-Governments-20150312-0006.html