Nødhjælp til Venezuela?

Trump administrationen’s åbenlyse indsats for at vælte den venezuelanske præsident Nicolás Maduro har scoret en kæmpemæssig PR-succes i denne uge med en påstand om, at den venezuelanske regeringen tilbageholdt udenlandsk bistand. Vestlige medier har over en bred bank gentaget det samme script: En simpel sag om godt og ondt – en tyrannisk, paranoid diktator, der ikke ønsker at hjælpe sin sultende befolkning.

Men der mangler tre vigtigt oplysninger, der ville have taget vinden ud af denne fortælling. Både Røde Kors og FN advarede USA om ikke at deltage i denne PR stunt. Den person, der har ansvaret for USA’s operationer i Venezuela, har før brugt humanitær bistand som et dække for levering af våben til højreorienterede lejesoldater.

Ikke kun har internationale bistandsorganisationer ikke anmodet om “hjælp” tidligere på ugen, både Det internationale Røde Kors og FN advarede USA om ikke at engagere sig i disse former for PR-stunts. Røde Kors har faktisk i lang tid arbejdet med lokale myndigheder i Venezuela for at levere nødhjælp, og har i sidste uge fordoblet budgettet for at kunne gøre det. Vi har rigeligt med beviser på, at Maduro-regeringen er mere end villig til at arbejde med international bistand, når den tilbydes i god tro, ikke når det er en tyndt sløret forsøg på at anspore til borgerkrig og PR-sejre for dem, der søger at vælte regeringen. Det er ikke kun Maduro, der er imod den amerikanske bistandskonvoj; det er FN og Røde Kors også. Hvorfor nævner ingen denne vigtige information for i stedet at give læseren det indtryk, at det er kun en sadistisk, magtsyg madmans holdning?

I historien indgår et billede af en bro, der er blokeret af containere, og det er korrekt, at den venezuelanske regering har placeret disse containere på broen for at forhindre adgang fra den colombianske side, men broen har aldrig været åben for trafik siden den blev bygget i 2015. Hvordan kan man ”genåbne” en bro, der aldrig har været åben, som BBC foreslår?

De vestlige medier har ædt den historie råt, som de fik præsenteret af Marco Rubio og udenrigsminister Mike Pompeo uden at gøre sig den ulejlighed at checke den først.
Dette PR-stunt ser forholdsvis uskyldigt ud, men kan på sigt bane vejen for en militær optrapning

Den venezuelanske regering har en helt rationel grund til at mistænke USA for at bruge humanitær bistand som et dække for indsmugling af våben. Den ansvarlige for den aktuelle Venezuela-operation, Elliot Abrams anvendte allerede denne fremgangsmåde for 30 år siden under Iran-kontra skandalen.

Det vi ser nu, er de samme skuespillere, de samme tricks, den samme bekymring for de sultende fattige. Og medierne undgår (behændigt?) at fortælle denne vigtige sammenhæng og præsenterer en flok højreradikale oprørere som varmhjertede Nødhjælp til Nicaragua?humanister.

Læs originalartiklen her:
http://www.informationclearinghouse.info/51089.htm